Tutorials/ beskrivningar

Teknikalbum att spara allt du lärt dig i!

Jag har samlat på mig massor med olika tekniker man kan använda när man skapar och ibland glömmer jag bort att variera mig. Det här albumet har jag gjort för att både jag och andra ska få inspiration när idéerna tryter. Jag hoppas ni gillar det och att ni testar att göra ett eget!

Framsidan: Jag har klätt en kartongbit med papper från Tim Holtz Lost and Found paper stack.  Blomman är gjord av Kraft Glassine , ett nytt papper som påminner mycket om smörpapper fast ändå inte... Den är utstansad med Tattered Florals och sedan förgade jag in den med Distress Stains Fired Brick och Forest Moss. Hjärtat med krona och vingar är en Sizzix stans som heter Heart Wings. De har jag målat med Crackle Paint Tattered Rose och Peeled Paint. Kanterna är distressade med DI Vintage Photo och jag har bundit albumet med en Bind-it-all...  
På den här sidan har jag gjort tekniken Skrynkelfri distress som går ut på att man stämplar ut färg från dynan direkt på ett evighets bakplåtspapper eller likn, och sprayar på rejält med vatten, lägg sedan pappret i färgen och dutta tills du är nöjd. Torka med fön och dutta på mer färg om du vill... Det blir som en vattenfärgsbakgrund med den här tekniken! Sen har jag stämplat ett kollage på det med stämplar från Pink Paislee

Jag målade hela tagen med Distress Stains Spun Sugar och stämplade sedan med clear stamps från samma set som ovan.

Den stora vita stämpeln till höger är stämplad med vit akrylfärg. Det funkar som en sk resist, vilket betyder att distresserna inte fastnar på färgen utan kan torkas av med en fuktig trasa när man har färgat in resten. Det samma gäller luftballongen som jag har embossat med clear embossingpulver. Stämplarna kommer från ett set från Inkadinkadoo.

Åter igen har jag använt Distress Stains men den här gången blandade jagolika färger. När jag skulle stämpla så tappade jag stämpeln som inte satt så bra på akrylblocket och då var det liksom redan för sent så jag struntade i det och embossade med vitt embossingpulver ändå! Jag tycker inte det blev så tokigt ändå faktiskt...

När jag hade torrembossat så drog jag försiktigt med en embossingdyna över tagen så alla upphöjda punkter skulle bli blöta och sedan på med Distress Embossingpulver Vintage Photo. Efter det så distressade jag med Aged Mahogany och Vintage Photo.

Det här var lite kul att göra! Jag stämplade direkt på pappret med stämpeldynan... Sedan sprayade jag med vatten för att få färgerna att bli lite klarare. När färgen hade flutit ut lagom så stoppade jag processen genom att värma med fönen.  

Skrynklad distress! Man knöcklar ihop pappret och sedan drar man med dynan över vecken... Här har jag använt två färger. Weathered Wood och Wild Honey. Samma procedur igen med vattenspray och embossingfönen. 

Här har jag färgat in embossingfoldern innan jag la dit pappret med Walnut Stain och sedan på med Vintage Photo. Det är en himla rolig och enkel teknik som ser mycket mer avancerad ut än det är. Kom ihåg att skölja av embossingfoldern efteråt bara så det inte finns rester kvar som kan missfärga något som inte ska va det!

Samma teknik som ovan, bara för att det var så kul... Black Soot, Old Paper och Pumice Stone är färgerna jag har använt här.


Först färgade jag in hela tagen med Distress Stains Walnut Stain... Lät det torka (med embossingfönen såklart, otålig som jag är) och stämplade sedan växterna med en distress dyna. Sedan gick jag lös med Perfect Pearl Guld. Stämplade sedan fjärilen och gnuggade på vit Perfect Pearl på den. Ni ska se vad det skimrar fint, svårt att fånga på bild iaf.

Här har jag använt Perfect Pearl Mist. Den vita, alltså Pearl... För att den skulle komma till sin rätt la jag en klockmask på en svart tag istället för det vanliga vita. Det blev urläckert! 

Givetvis var jag tvungen att testa misten på ljust underlag oxå. Inte lika effektfullt men himla fint ändå!

Det här kallas Distressruta! Jag har rivit bitar ur ett kopieringspapper och tejpat fast på en tom tag. Distressade med blått och dessutom tejpade jag fast en liten rund bit som fick bli måne/sol. Sedan stämplade jag lite växter som förgrund.

Det här blev en läcker effekt... Först färgade jag in hela tagen med blått... Embossade med clear, fast knackade bort det mesta innan jag slog på fönen. Efter det distressade jag överallt med Vintage photo... Det blåa som har embossingpulver på sig lyser igenom det bruna! Det kallas tydligen Rost effekt..

Vattenstämpel. Först distressade jag med olika färger, sen stämplade jag med en vattensprayad stämpel på det. Eftersom Distress Ink är vattenbaserat så lyfter man bort färg när man gör så. Jag baddade bort det överflödiga vattnet med min trasa. Det räckte inte med stämpeln utan jag droppade lite större vattendroppar och sprayade också på lite mindre efter det. Sen av nån outgrundlig anledning stämplade jag klockan med vingar oxå, totalt onödigt... Men som jag alltid säger: det ska va så!

Det här är en negativ distressruta. Jag stansnade ut en scallop cirkel och tejpade på innan jag distressade med två olika färger. Ljusare längst in och mörkare mot kanterna... Det är ett enkelt sätt att rama in en text eller motivstämpel på!
Visst är det grymt snygga papper!!!
                                                                                                    


Julklappstips!

Hej alla!

Jag tänkte visa er en smart liten anteckningsbok. Den här är en perfekt present/julklapp till nån som älskar att göra listor… Det är inte jag som har kommit på den här smarta boken utan en fantastisk kvinna som heter Laura Denison. Hon finns på YouTube under namnet FollowThePaperTrail. Det finns en video på den där, men hon pratar så fort och på engelska att många hörde av sig till mig och bad om en svensk beskrivning… Jag kommer jobba med Inch men jag har försökt att räkna om till cm så gott det gick. Alla bilder tillhör mig och får endast sparas för privat bruk! Längst ner kommer en materiallista på det jag har använt. Jag säger som i skolan: Läs hela beskrivningen innan du börjar! Här kommer beskrivningen!

Steg 1

Skär till tre bitar kartong/chipboard. De ska ha måtten 5” x 7” på två bitar och  3/4" x 7” på en. ( Om du inte har en tillräckligt tjock kartong hemma, för att det ska bli stabilt, kan du klippa ut bitar ur två pastapaket och limma ihop två så blir det bra. ) 

Steg 2

Limma eller tejpa ordentligt på en av sidorna och fäst enl bilden på ett papper som är 12” x 8”. För att få ett perfekt mellanrum mellan kartongbitarna så använder du en liten distans som är två små bitar av samma kartong du använder. Limma ihop och sätt den intill den smala ryggen i mitten för att sedan limma på sidorna. Om du använder mönstrat papper så måste man tänka lite på var på sidan mönstret hamnar…
Tejpa/limma alla kanter med valfritt medium, nåt som håller är det viktigaste.

Steg 3

Klipp av alla hörn enl bilden. Klipp inte för nära kanten utan lämna ungefär lika mycket som kartongen är tjock. Jag limmade min distans så att jag kan mäta både enkel och dubbel tjocklek. Vik över pappret och se till att det fäster ordentligt. Nu kan det va läge att distressa kanterna om man tycker det är snyggt. Vik försiktigt ihop boken så pappret inte går sönder, man måste va lite försiktigt i början. Tejpa på nytt runt om för att fästa insidan. Tänk på att inte tejpa ända ut på kanten, innerpappret är mindre.

Steg 4

Skär/klipp till ett till fint papper i storleken 6 ¾” x 10 ¾”, distressa nu om du vill. Fäst ordentligt och vik försiktigt ihop boken. Här kan man dra försiktigt med ett bigben eller nåt annat man har hemma, baksidan av en matkniv till exempel. Det är lite pilligt men är man noga i det här steget så håller boken bättre.
OBS!  Gör ett hål för en brad på baksida för att göra fästen till stängningen innan du sätter på pappret på insidan, fäst även din brad och lite snöre/band .  Annars får du göra som jag och dölja bradbenen med en bit papper. ;)

Steg 5

Nu är det dags att fylla pärmen med innehåll ( se bilden under steg 4). Jag köpte små anteckningsblock på ICA som är i storleken A6. Man kan också använda stora Post It block med ränder. I det här stegen måste du mäta lite för att det ska passa just ditt projekt men det man behöver är en smal remsa till det övre fästet och en större till det nedre. Jag har även gjort en liten pennhållare som passade på ryggen. På bilden ser du måtten jag använde och en liten mall. Gör gärna en mall först om du tänker använda ett fint papper. Det är ju så trist när man klipper fel i det fina, vilket jag ofta gör… I videon ser du hur du ska göra. Det är lite svårt att beskriva bara med ord.  Distressa kanterna innan du fäster dem i boken. Jag använde lim i det här steget eftersom jag kommer ta i och ur antecklingsblocket en del.

Steg 6

Skär till 6 st. bitar av valfri cardstock i 8x4” och biga ¾” in från båda kortsidorna. Vik sedan ordentligt.

Steg 7

Tejpa en remsa tejp längst ut på kortsidorna på 5 av flikarna och tejpa två remsor på en av dem.
Sätt ihop dem enl bilden med flikarna uppåt och åt samma håll… Detta för att man inte ska se skarvarna så tydligt när man öppnar mappen.

Steg 8Skär till ett mönsterpapper i storleken 6x4” och fäst den på flikarna med två tejpremsor.

Steg 9

För att tillverka en botten till mapparna skär du till en bit cardstock och gör två bigningar med ¼” mellanrum. Det ska vara 6” brett och valfri höjd. 
 Var på pappret bigningen ska vara är en smaksak.
Man kanske vill göra en dekorativ kant med en kantstans eller ha utrymme för att stämpla på! Det viktiga är att det finns tillräckligt mycket för att fäste ordentligt på både fram- och baksida.


  Jag valde att göra den främre kanten smal.

Steg 10

Om du vill ha ett lock som omsluter mapparna så glöm inte att fästa det på baksidan i det här skedet. Tejpa baksidan ordentligt. Om du tänker använda en brad eller liknande som fäste på framsidan så bör du fästa den innan du sätter fast mapparna!


 För att sidorna skulle linjera med varandra så lade jag mapparna ovanpå anteckningsblocket (med klister uppåt) och stängde sedan boken.

Steg 11

Jag valde att limma fast en virkad blomma med en knapp på, som fäste. Nu återstår endast att dekorera boken enl tycke och smak!


Det här använde jag:

Linjal med både cm och inch
Score-Pal att biga med (funkar med linjal och baksida av tex en smörkniv)
Skärmaskin från You Do
Sizzix Big Shot och kantstans från Tim Holtz
Sax
Glossy Accents, dubbelhäftande tejp och limstift
Hemmavirkad blomma och en gammal knapp
Kartong/chipboard från baksidan av ett pappersblock
Mönstrat  papper från Tim Holtz
Enfärgad cardstock i vitt
En brad till baksidan
Tunt sidenband
Anteckningsblock A6-format
Distress Ink Vintage Photo på alla kanter

 Jag hoppas att alla förstod och uppskattar denna lilla tutorial! Hör gärna av er om ni har några frågor.

Vintriga hälsningar från Terés


2 kommentarer:

  1. Toppentips! Får skyda mig in i pysselrummet när jag kommer hem.

    SvaraRadera
  2. Jaaaa.... gud så läckert och TACK kära du för den kanonbra beskrivningen.... Detta måste jag bara prova!!!! Ditt teknikalbum.... WOW WOW WOW... har inga ord det är en fantastiskt brilliant idé.
    TACK för all inspiration och ha en fin vecka!!!
    Kramizar Susanne

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails